Graszoden aanleggen

Graszoden leggen wordt steeds populaider ten opzichte van graszaad inzaaien. Dat is natuurlijk best logisch, want bij graszaad laat het resultaat weken op zich wachten en bij graszoden heeft u in een mum van tijd een mooi groen gazon. Benieuwd naar onze tips en trucs? Wij delen ze graag met u!

6 voordelen van graszoden

  1. Direct resultaat
    Het eerste en meteen ook belangrijkste voordeel van het plaatsen van graszoden, is dat u meteen resultaat heeft na het plaatsen van de zoden. Heeft u de zoden in de tuin gelegd, dan heeft u direct een mooi groen gazon. Kiest u ervoor om gras te zaaien, dan duurt het even voor u naar een mooi groen gazon kunt kijken.
     
  2. Het hele jaar door graszoden leggen
    Een ander voordeel van het plaatsen van graszoden, is dat u de graszoden bijna het gehele jaar gelegd kunnen worden. Wilt u gras zaaien, dan moet u wachten op het juiste moment. Is de grond vochtig en niet stoffig, bevroren of modderig, dan kunt u gewoon graszoden leggen.

    graszoden aanleggen
     
  3. Vogels verpesten uw gazon niet
    Kiest u ervoor om gras te zaaien, dan heeft u altijd het risico dat vogels de zaadjes van uw gras opeten. Dit zorgt ervoor dat uw gazon er niet zo uit ziet zoals gepland, maar diverse kale plekken bevat. Laat u graszoden plaatsen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken om dit probleem. Er liggen namelijk geen zaadjes in het gras, wat uw gazon onaantrekkelijk maakt voor vogels.
     
  4. De wind kan blijven waaien
    Een ander risico dat u altijd heeft bij het zaaien van uw eigen gazon, is dat de wind uw graszaadjes wegblaast. Heeft u een aangelegd gazon met graszoden, dan loopt u ook dit risico niet.
     
  5. Onkruid?
    Een veelvoorkomend probleem waar mensen met een gezaaid gazon tegenaan lopen, is dat onkruid de uitstraling van het gazon verpest. Bestaat uw gazon uit graszoden, dan hoeft u zich hier geen zorgen om te maken. Onkruid kan nog altijd voorkomen, maar de plantjes maken wel minder kans in een gazon dat aangelegd is met graszoden.
     
  6. Strakke randen
    Als u een gazon heeft van graszoden dan kunt u de randen van uw gazon mooi recht maken. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen, is het recht plaatsen van de graszoden.

Wanneer graszoden leggen

Graszoden leggen kan in alle maanden van het jaar behalve bij vorst of sneeuw. Het oogsten van de graszoden voor levering is dan niet mogelijk omdat de grond is bevroren. Daarnaast bemoeilijkt de vrieskou het versnijden van de graszoden tijdens het leggen. Graszoden zijn bestand tegen vorst of sneeuw direct na het leggen. De graszoden zullen slechts bevriezen. Bij warmer weer groeien de wortels door. De lichtintensiteit is veel lager tijdens het najaar. Dit bemoeilijkt het proces van vastgroeien van de graszoden rondom schaduwgebieden zoals bomen en struiken.

Het beste resultaat wordt verkregen als er voldoende vocht aanwezig is en de grond enigszins is opgewarmd. Het voorjaar (april-mei) en het najaar (augustus-september) vormen de meest ideale periode om graszoden te leggen.

graszoden leggen

Graszoden aanleggen in 6 stappen

Als u voor graszoden heeft gekozen kunt u vast niet wachten om het resultaat te zien! Speciaal voor u hebben onze graszoden experts wat handige tips op een rij gezet, zodat u met gemak zelf uw graszoden kunt leggen en zo lang mogelijk plezier heeft van een prachtige levendige en groene grasmat!

Stap 1: Een goede ondergrond

Voordat u de nieuwe graszoden gaat leggen, moet de ondergrond goed omgespit zijn, mag de oude grasmat verwijderd worden en moet er voldoende voeding in de bodem zitten. 

Stap 2: Egaliseren

De grond krijgt u egaal door deze aan te lopen of hier met een wals overheen te gaan. Vervolgens kan met een hark of plank de bodem zo glad en egaal mogelijk gemaakt worden. Dit proces wordt vaak tweemaal herhaald om het resultaat te verbeteren.

Stap 3: Graszoden uitrollen

De graszoden zullen beter hechten als de ondergrond wat losser is. Ga hier dus eerst nog even licht met een hark overheen. Rol vervolgens het gras uit en plaats de stroken dicht tegen elkaar aan. Rondom de buitenranden kunt u wat potgrond strooien tegen uitdroging. 

Stap 4: Aanrollen en water geven

Om het contact met de ondergrond optimaal te krijgen moeten de graszoden goed aangerold worden. De graszoden mogen vervolgens voldoende water krijgen en door en door nat zijn voor het beste resultaat. De eerste twee tot drie weken mogen de graszoden twee tot drie keer per dag water krijgen voor het beste resultaat. Hierna zijn ze vastgegroeid en kunt u gaan minderen met water geven.

Stap 5: Gras maaien

Een nieuwe grasmat heeft in het begin extra verzorging nodig. Afhankelijk van het weer en de temperatuur kunt u vaak binnen een paar dagen de eerste maaibeurt uitvoeren. Maai het gras niet te kort en kies liever voor iets vaker een klein stukje korter maaien, dan één keer een stuk korter.

Stap 6: Bemesten

Bemest uw grasmat regelmatig voor het mooiste resultaat! Naast voeding voor een goede groei betekent het ook extra weerstand!

graszoden aanleggen

Extra tips bij het leggen van graszoden

Wanneer besloten wordt om zelf de graszoden te leggen houd dan rekening met het volgende:

  • Graszoden moeten direct na levering gelegd worden. Gebeurt dit niet dan ontstaat er broei. Dit verzwakt de gezondheid van de graszoden drastisch.
  • Kunnen de graszoden niet direct gelegd worden? Rol de graszoden uit op een verhard terrein en houdt de graszoden vochtig.
  • Opgerolde graszoden mogen nooit in de zon liggen.
  • Bewerk en egaliseer altijd de ondergrond alvorens de zoden worden geleverd zodat u direct kunt starten met het leggen van de graszoden.

Graszoden kopen

Bent u erover uit of u kiest voor graszaad of graszoden? Voor beide opties kunt u bij ons slagen. Breng een bezoekje aan het tuincentrum en stel uw vragen gerust aan onze experts. Zij adviseren u graag en bestellen graag de graszoden voor u. 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon